Wydawca treści Wydawca treści

Ochrona lasu

Ochrona lasu jako jedna z podstawowych dziedzin działalności gospodarczej w leśnictwie jest zespołem różnorodnych działań: profilaktyki, monitorowania i zwalczania zagrożeń lasu w celu zachowania jego trwałości. Zagrożeniem dla lasu są wszystkie skrajne lub długotrwale działające czynniki abiotyczne, biotyczne i antropogeniczne.

    Lasy Nadleśnictwa Gołdap położone są poza strefą stałego ujemnego oddziaływania przemysłu i z uwagi na zróżnicowanie siedliskowe cechują się wysoką odpornością na niekorzystne czynniki środowiska. Leśnicy dbają o utrzymanie i dodatkowe wzbogacanie różnorodności biocenoz, poprzez czynności poprawiające warunki bytowania pożytecznej fauny:

  • inicjowane są odnowienia naturalne, co pozwala osiągnąć szybszą regenerację lasu;
  • tam gdzie było to możliwe prowadzi się przebudowę drzewostanów rębnią złożoną;
  • drzewa dziuplaste podlegają ochronie i ewidencji - pozostawiane są w drzewostanie;
  • w drzewostanach pozostawia się również martwe drewno;
  • na uprawach pozostawia się kępy starodrzewu;
  • wprowadza się II piętro drzewostanu;
  • wywiesza się i czyści budki lęgowe dla ptaków;
  • prowadzi się w okresie zimowym dokarmianie zwierząt;
  • wykłada się pułapki feromonowe i drzewa pułapkowe;
  • systematycznie kontroluje się i usuwa posusz czynny, będący potencjalnym ogniskiem rozprzestrzeniania się szkodliwych owadów.

    Nadleśnictwo z uwagi na swoje położenie narażone jest na huragany. Ostatni z wiatrów który, przeszedł w styczniu i w lipcu 2002 roku przez Puszczę Romincką spowodował straty w ilości 49 tys. m³ drewna. W wyniku tych zdarzeń, przy sprzyjających warunkach atmosferycznych (suche i ciepłe lata) nastąpił wzrost liczebności populacji szkodników wtórnych, głównie kornika drukarza. Gradacyjne pojawy miały miejsce w latach 1994-1997 i 2001-2003. Ostatnia akcja zwalczania szkodników odbyła się w 2004r. w leśnictwie Boczki (obręb Gołdap) - na pow. 112 ha opryskano drzewostany najcenniejsze - WDN-y dębowe (wyłączone drzewostany nasienne), w ten sposób zwalczano szkodniki drzew liściastych (miernikowce).

    W uprawach i młodnikach znaczne szkody wyrządza zwierzyna płowa. Szkody ograniczane są poprzez zabezpieczanie sadzonek na uprawach, dodatkowo wykłada się drzewa zgryzowe. Cenne fragmenty upraw są grodzone. W ostatnich latach notowano także szkody spowodowane przez bobry. Zagrożeniem dla upraw i młodników są także czynniki abiotyczne. W maju 2000 roku odnotowano szkody od przymrozków późnych na powierzchni 103,8 ha. Szczególnie ucierpiały: dąb, olcha, jesion, i brzoza na uprawach.

    Roczny rozmiary prac z ochrony lasu w Nadleśnictwie Gołdap na rok 2014 przedstawia się następująco:

  • konserwacja budek lęgowych 154 szt
  • dokarmianie ptaków 400 kg
  • grodzenie upraw 27,38 ha
  • konserwacja ogrodzeń    zł
  • kontrola występowania szkodników upraw,młodników 8,11 ha
  • poszukiwania w ściole 9 szt
  • obserwacja pułapek feromonowych (brudnice) 11 szt
  • sprzątanie śmieci z terenów leśnych 30 m3
  • ochrona chemiczna przed spałowaniem 11,02 ha
  • ochrona chemiczna przed zgryzaniem 11,77 ha
  • ochrona mechaniczna 26,65 ha
  • wykładanie drzew zgryzowych    ha 
  • zwalczanie biologiczne grzybów - pozostałe drzewostany 22,35 ha
  • zwalczanie ryjkowców chemicznie 8,25 ha
  • zwalczanie ryjkowców - pułapka klasyczna 5,00 ha
  • zwalczanie ryjkowców mechanicznie   ha
  • zwalczanie szkodników wtórnych - pułapki feromonowe 550 szt
  • zwalczanie szkodników wtórnych - pułapki klasyczne 118 szt.

 

WIĘCEJ O OCHRONIE LASU


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Ugotuj sobie święta z dziczyzny

Ugotuj sobie święta z dziczyzny

Lubisz gotować, poznawać nowe smaki, uczyć się nowych technik kulinarnych? To coś dla Ciebie! Już dziś ruszają zapisy na bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Ugotuj sobie święta z dziczyzny".

Pod czujnym okiem profesjonalnej szefowej kuchni - Ewy Bałdyś-Jakuć, przygotujemy wyśmienite potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu m.in. rosół z przepiórki z browikami i kluskami rozmarynowymi, gulasz z jelenia z trawą żubrową na podpłomykach gryczanych, pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną a na koniec deser jeżynowy z syropem z pędów młodej sosny i kruszonką z orzechów laskowych.

Podczas warsztatów opowiemy o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu. Będzie trochę o odpowiednich sposobach przyrządzania oraz właściwym przechowywaniu produktów runa leśnego.

Mamy tylko 30 miejsc! Decyduje kolejność zgłoszeń! Zapisów dokonujemy wyłącznie drogą mailową, pod adresem: anna.jakimiuk@bialystok.lasy.gov.pl

Przed zgłoszeniem należy zapoznać się z regulaminem uczestnictwa w warsztatach.

Aby zgłoszenie było ważne, należy w treści maila wpisać:
„Oświadczam, iż zapoznałem/am się z treścią Regulaminu i akceptuję jego warunki
i zasady” oraz podać imię i nazwisko uczestnika, jego numer telefonu oraz adres e-mail.

O zakwalifikowaniu się na warsztaty lub wpisaniu na listę rezerwową, zostaną Państwo powiadomieni zwrotną informacją mailową.