Wydawca treści Wydawca treści

Ochrona gatunkowa

Ochrona gatunkowa dotyczy najcenniejszych, unikatowych i rzadkich przedstawicieli flory i fauny. W Polsce ochroną ścisłą objętych jest 584 gatunków roślin, 90 gatunków grzybów i 732 gatunków zwierząt. 65 proc. gatunków dzikiej flory i fauny Polski to gatunki leśne.

      W naszym nadleśnictwie licznie występują  gatunki roślin i zwierząt chronionych .

      Ochroną podlegają m.in :

  1. rośliny:

ochrona ścisła

  • wielosił błęktiny (Polemonium coreliueum)
  • nasięźrzał pospolity (Ophioglossum vulgatum)
  • brzoza niska (Betula humilis)
  • pełnik europejski (Trollius europaeus)
  • pióropusznik strusi (Matteucia struthiopteris)
  • rosiczka okrągłolistna (Drosera rotundifolia)
  • przylaszczka pospolita (Hepatica nobilis)
  • wielosił błękitny (Polemonium coeruleum)
  • wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum)
  • bagno zwyczajne (Ledum palustre)
  • lilia złotogłów (Lilium martagon)
  • podkolan zielonawy (Platanthera chlorantha)

ochrona częściowa

  • kocanki piaskowe (Helichrysum arenarium)
  • porzeczka czarna (Ribes nigrum)
  • kalina koralowa (Viburnum opulus)
  • kruszyna pospolita (Frangula alnus)
  • konwalia majowa (Convallaria majalis)
  • kopytnik pospolity (Asarum europaeum)
  • bobrek trójlistkowy (Menyanthes trifoliata)
  • marzanka wonna (Asperula adorata)
  • czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)

 2.  zwierzęta:

  • kumak nizinny (Bombina bombina)
  • traszka grzebieniasta (Triturus cristatus)
  • bocian czarny (Ciconia nigra)
  • orlik krzykliwy (Clanga pomarina)
  • rybołów (Pandion haliaetus).

    

     


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Ugotuj sobie święta z dziczyzny

Ugotuj sobie święta z dziczyzny

Lubisz gotować, poznawać nowe smaki, uczyć się nowych technik kulinarnych? To coś dla Ciebie! Już dziś ruszają zapisy na bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Ugotuj sobie święta z dziczyzny".

Pod czujnym okiem profesjonalnej szefowej kuchni - Ewy Bałdyś-Jakuć, przygotujemy wyśmienite potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu m.in. rosół z przepiórki z browikami i kluskami rozmarynowymi, gulasz z jelenia z trawą żubrową na podpłomykach gryczanych, pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną a na koniec deser jeżynowy z syropem z pędów młodej sosny i kruszonką z orzechów laskowych.

Podczas warsztatów opowiemy o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu. Będzie trochę o odpowiednich sposobach przyrządzania oraz właściwym przechowywaniu produktów runa leśnego.

Mamy tylko 30 miejsc! Decyduje kolejność zgłoszeń! Zapisów dokonujemy wyłącznie drogą mailową, pod adresem: anna.jakimiuk@bialystok.lasy.gov.pl

Przed zgłoszeniem należy zapoznać się z regulaminem uczestnictwa w warsztatach.

Aby zgłoszenie było ważne, należy w treści maila wpisać:
„Oświadczam, iż zapoznałem/am się z treścią Regulaminu i akceptuję jego warunki
i zasady” oraz podać imię i nazwisko uczestnika, jego numer telefonu oraz adres e-mail.

O zakwalifikowaniu się na warsztaty lub wpisaniu na listę rezerwową, zostaną Państwo powiadomieni zwrotną informacją mailową.